בשעה 5:10 בבוקר 21.2.22
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הכריז על “מבצע צבאי מיוחד” בחבל דונבאס שבאוקראינה ופתח במתקפה כללית על אוקראינה משלוש חזיתות – הגבול עם רוסיה, בלארוס וחצי האי קרים. המלחמה לה קורא פוטין “מבצע מיוחד” לא פרצה ברגע וגם לא במקרה. אלא היא תוצאה של תהליך ארוך שנים, אנחנו כאן לעשות סדר….
אז איך בעצם הכל התחיל?
ההתחלה הייתה בעצם כשהסתיימה מלחמת העולם השנייה, על מנת לעצור את התפשטות ברית המועצות על שטחה של אירופה.
הוקם באפריל 1949 על ידי ארה”ב, נאט”ו- ארגון האמנה הצפון-אטלנטית, קנדה ומדינות מערב אירופה.
עם השנים הצטרפו עוד ועוד מדינות לנאט”ו דבר שלא מצא חן בעייני רוסיה, היא ניסתה בכל הזדמנות להחזיר לידייה שליטה על עוד שטחים נוספים ובראשם אוקראינה,
פוטין מאשים את אוקראינה שהפכה להיות בובה על חוטים של ארה”ב
ומבחינתו אוקראינה תמיד הייתה חלק מההיסטוריה הרוסית
ובעצם מפקפק ביכולת והזכות שלה להתקיים כמדינה ריבונית.
ואילו מנגד, אוקראינה מנסה במשך שנים להתנתק מהכיבוש של רוסיה.
בשנים האחרונות הפכו אוקראינה ורוסיה ליריבות מרות: השלטון החדש בקייב המשיך לקרב את ארצו למערב ואף שהסכמי מינסק הביאו להפסקת אש במזרח המדינה, סבבי לחימה המשיכו לפרוץ שם מעת לעת, כעשרת אלף בני אדם קיפחו את חייהם על מאבקי האדמה.
אז מה קרה עכשו?
השינוי מתחיל כשב2014 לאחר 3 חודשים שהעם האוקראיני יצא לרחובות והפגין והדיח את ויקטור ינוקוביץ הנשיא חביב רוסיה(שמצא מקלט מדיני ברוסיה) ובתמורה רוסיה כובשת את חצי האי קרים והעולם ומלבד לנזוף ולאיים העולם שתק.
ב2019 נבחר ולדימיר זנלסקי (יהודי בן לניצולי שואה) לנשיא אוקראינה, אחד מהאתגרים היה לפתור את המשבר מול רוסיה, זלנסקי מנסה מספר פעמים להגיע לפשרה ומבין שאין ברירה ומוותר על 2 שטחים של הבדלנים (מחוז לוהנסק ומחוז דונייצק) שיהפכו לריבונות עצמאית, למען השלום עם רוסיה. זלנסקי מחליט לשנות כיון ולחבור למדינות במערב אירופה שמתקדמות יותר.
ב2021 הוא מגיש בקשה להצטרף לנאט”ו,
רוסיה חוששת מאוד מהצטרפות אוקראינה לנאט”ו
צעד שישפיע על הכלכלה והמעמד שלה
ומאיימת מיד שהיא תפעיל סנקציות, ותנסה לכבוש חזרה.
כדי לקבל תמיכה מהאו”ם לפלישה על אוקראינה הכין פוטין את הקרקע ושיתף בדאגות שלו את וושינגטון ובריסל וטען שאוקראינה מבצעת “רצח עם” במורדים הפרו- רוסים.
בדצמבר העבירה רוסיה רשימת דרישות שהעבירה לארה”ב, ובניהם בקשה שלא יצרפו את אוקראינה, ארה”ב ונאט”ו דחו את העסקה, והדגישו שכל מדינה העומדת בתנאי הסף של הברית רשאית להצטרף אליה. בנוסף מזכ”ל נאט”ו, ינס סטולטנברג הזהיר את מוסקבה שוב ושוב בשבועות האחרונים על תוכניות הפלישה שלה לאוקראינה.
מה הדליק עכשו את הגפרור?
ולדימיר זלנסקי, מודע למצב ולכוונות של רוסיה ופנה שוב ושוב לאו”ם שיפעלו לעזרתם, אך מלבד אזהרות ונסיונות להרגיע את רוסיה, האו”ם לא פעל. ואכן לצערנו בזו אחר זו הוכח שהתרעות לא היו לשוא: נשיא רוסיה ולדימיר פוטין השהה את המתקפה על אוקראינה לזמן שבחר ותוכנן מראש יום סיום המשחקים של אולימפיאדת החורף בבייג’ינג. כנראה כדי לא לפגום בחשיבות האירוע ובמיוחד לא במי שמארחת אותו, סין- שהיא בעלת הברית הגדולה של רוסיה. ברגע שהסתיימה האולימפידה פוטין הצית במהירות את השטח.
ביום שני 21.2 (למינינם) הוא סיפח לרוסיה את שטחי הבדלנים, צעד שמקדם אותו משמעותית לאוקראינה.
המורדים שבשטח, סיפרו שאוקראינה תוקפת אותם, בדיוק כפי “שהזהיר” פוטין, הם פיזרו טענות בלי הוכחות על “הצבא האוקראיני האכזר”- שתוקף וגורם לפיצוצי מכוניות תופת ופעולות חבלה אחרות בחבל דונבאס והזעיקו את פוטין “להציל אותם” הוא נענה לקראתם והפעיל את הצבא.
וכך בשעה 5:10 בבוקר נפתחה מלחמה על אוקראינה משלוש חזיתות – הגבול עם רוסיה, בלארוס וחצי האי קרים.
“הלכנו לישון בחששות כבדים, וקמנו לבוקר של מלחמה,
שמענו אזעקות והדי פיצוצים ויכולתי לראות את העשן מהבית שלי,
היו שמועות אבל לא דמיינו שזה באמת יכול לקרות.
אנחנו לא יודעים מה יקרה מחר, מתפללים ומחזיקים באמונה.
שושי וובר
(שליחת חב”ד בדניפרו)
מה באמת פוטין רוצה?
פוטין לא מסתיר את החלום הגדול שלו, אחרי ששנים מצבה כלכלי של רוסיה הולך ומדרדר הוא רוצה להחזיר אותה לימיה הגדולים ולהיות מעצמה. הקרמלין- מקום משמש כמושב הרשמי של הנשיא, כבר מאז אביב שנה שעברה שולח באופן קבוע חיילים לעבר הגבולות עם אוקראינה תוך כדי רמז ברור מה יקרה אם גם היא תצטרך לנאט”ו וכעת שהדרישות לא נענו הגביר פוטין את הכוננות, כדי להשתמש באוקראינה כקלף מיקוח לקבל את הדרישות שלו אל למול ארה”ב.
המלחמה שפתח עלולה להיות התאבדות פוליטית וכלכלית, אבל פוטין מנסה את כל כוחו ומקווה שהעולם ישתוק כפי שקרה בפלישה הקודמת. אם יכבוש את אוקראינה יציב שם נציגים מטעמו וימשיך הלאה לעוד יעדים.
מה העולם עושה?
בתחילה נמנעו המדינות החברות בנאט”ו מהעברת סיוע צבאי לאוקראינה מחשש להתגרות ברוסיה. אך כעת הם שולחים חיילים, כלי נשק לעזור לכוחות ההתנגדות האוקראיניים לעצור את הפלישה הרוסית. מנהגי העולם קיימו מפגש חירום וירטואלי והפעילו את אחת הסנקציות הקשות על רוסיה: הוצאת רוסיה ממערכת הסליקה העולמית SWIFT המשמעות היא שלרוסיה יהיה הרבה יותר קשה להוציא ולקבל כספים בינלאומיים, דבר שיפגע בייצוא. הפעולה כנראה לא תשאיר את רוסיה “מחוץ” למערכת הבנקאית הבינלאומית כולה, אולם כן תהפוך את העסקים איתה למשמעותית יותר קשים לביצוע, מכיוון שכל עסקה היא תיאלץ להתבצע ישירות בין הגופי הפיננסיים השונים, ללא תיווך ובעלויות יותר גבוהות. כל זה במטרה להפסיק את הלוחמה ולהביא את רוסיה חזרה לשולחן הדיונים.
את ההשפעה אנחנו כבר מתחילים להרגיש לדוגמה במחירי הדלק שעולים כנגזרת ממחירי הנפט , שמצבורים רבים נמצאים בשטחם של רוסיה ואוקראינה.
מה אנחנו יכולות לעשות?
1. קודם כל, שיח ומודעות, רוסיה מנסה לשלוט גם במדיה החברתית ולגרום לעולם להתעלם מהמצב, לכן בסיום הכתבה ממליצים לשלוח לעוד אנשים שיעלה המודעות למצב.
כבר ביום שישי החלו להתקיים הפגנות תמיכה גדולות ברחבי העולם להפעיל לחץ וסנקציות על רוסיה שתפסיק בתקיפות.
גם ברוסיה עצמה יש אלפי הפגנות שמבקשות מהממשל להפסיק את הלחימה וההרג המיותר, עד כה עצרה הממשלה 653 עצורים.
2. ארגונים צדקה רבים פועלים לספק מזון, מחסה וציוד רפואי לאזרחים שנפגעו וברחו מבתייהם, נכון לעכשיו יש 150 אלף פליטים ללא קורת גג בקור מתפללים לעזרה.
מצרפות לכן כאן קישורים:
1. לעזרת יהודי אוקראינה
2. קהילת מולדובה שקולטת את ההיהודים שברחו מאודסה.
וכמובן מעל הכל תפילות!
אין לנו על מי להישען אלא על אבינו שבשמים.
מערכת DOSSITgirl מתפללת לשלום 2 הצדדים,
מי יתן שנזכה לקיבוץ גלויות ולגאולה השלמה בקרוב